Vilja – Tuottajaorganisaation kehittäminen vilja-alalle Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan

Tuottajaorganisaation tiedotustilaisuudet

10.12.2024 klo 10-11 Rehuvilja

8.1.2025 klo 9-10 Rehuvilja ja kaurat

21.1.2025 klo 10-12 Erikoiskasvit

Tule kuulolle! Kehitetään tuottajaorganisaatiota yhdessä. Tapahtumiin osallistuminen ei sido mihinkään. Ilmoittaudu tästä: https://link.webropolsurveys.com/S/20EFFE96480329CC

Tuottajaorganisaation kehittäminen Vilja-alalle Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan

Hankkeen toiminta-aika: 1.3.2024-30.9.2026

Tavoitteet ja millaisiin ongelmiin hankkeella haetaan ratkaisua: Suomen maataloudessa on kauttaaltaan menossa voimakas rakennemuutos, jossa kotieläintilojen lukumäärä vähenee ja kasvinviljelytilojen määrä kasvaa.

Tässä muutoksessa peltoa vapautuu karjatilojen tarpeesta huomattavia määriä. Vapautuva pelto on lähtökohtaisesti resurssi, jolla voidaan tuottaa viljelykasveja markkinoille. Kasvinviljelytiloista suurin osa on sivutoimisia viljelijöitä, joissa toiminta optimoidaan ajankäytön ja tuoton perusteella. Tiloille olisi kannattavampaa pyrkiä korkeamman jalostusarvon omaavien peltoviljelykasvien tuottamiseen.

Raaka-aineiden ostajien näkökulmasta nykyinen hajanainen ja yksinäinen tuotteiden myynti on ostajan etu, koska yksittäisen raaka-aineen tuottajahintaan voidaan vaikuttaa ostajan toimesta. Tiloille olisi kannattavampaa pyrkiä korkeamman jalostusarvon omaavien peltoviljelykasvien tuottamiseen. Näiden tuotteiden jatkojalostajat ja ostajat ovat kaukana. Tästä seuraa, että tuotteiden hinnoittelussa kuljetuslogistiikka nousee isoon rooliin. Täten tilojen välinen markkinayhteistyön, kuten muunkin viljelyteknisen yhteistyön kehittäminen, olisi varsin perusteltua.

Tuottajaorganisaatioita on myös toivottu elintarvikemarkkinoille useasta lähteestä. Suomessa toimii kaksi vilja-alalla hyväksyttyä tuottajaorganisaatiota, Vilja Tavastia Osuuskunta Hämeestä (620 jäsentä) sekä ViljaAitta Oy Mynämäeltä (5 jäsentä). Molempien toiminta keskittyy Varsinais-Suomen ja Hämeen alueelle, eikä heillä ole tarvetta laajentua Pohjois-Savo ja PohjoisKarjalan alueelle.

Hankkeen konkreettisia toimenpiteitä: Hankkeen aikana luodaan yhteistyöverkosto alan toimioista sekä tuottajaorganisaatio aihioista. Tavoitteena on tuottajaorganisaatioverkoston luominen ja toimintamallien kehittäminen, yhteisten tuotantoketjujen luominen, taloudellisen edellytysten selvittäminen ja jalostusarvon nostaminen. Tavoitteena on pitää 20-30 info- ja koulutustilaisuutta tuottajaorganisaatiosta ja saada kehitettyä tuottajaorganisaatioaihiota eri tuotannon aloille sekä vähintään yksi järjestäytynyt ja toimiva tuottajaorganisaatio viljasektorille Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueelle.

Tilojen välinen markkinayhteistyön, kuten muunkin viljelyteknisen yhteistyön kehittäminen, olisi varsin perusteltua. Yhtenä selkeänä ratkaisuna mainittuun tuotannon ja jalostuksen haasteeseen olisi tuottajaorganisaation kehittäminen ja perustaminen vilja-alalle Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueille. Tavoitteena on koota yhteen saman alan tuottajia, joiden ympärille tuottajaorganisaatiota lähdetään kehittämään.

Kohderyhmä ja toimialue: Hankkeen kohderyhmänä ovat kasvinviljelijät Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella.

Hankkeen toteuttaja(t): Savonia-ammattikorkeakoulu

Hankkeen rahoittaja(t): Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus, maaseuturahasto

Yhteyshenkilö(t):
Jukka Ruotsalainen, projektipäällikkö Savonia, 044 785 6637, jukka.ruotsalainen@savonia.fi,

Markku Laitinen, TKI-asiantuntija Savonia, 044 785 5663, markku.laitinen@savonia.fi

Löydät hankkeen somesta nimellä Laari.info (Instagram, Facebook, YouTube) Laari.info, Savonia Luonnonvara-ala


Hankkeen julkaisut:

Tapahtumat/tilaisuudet, joissa hanke on toteuttajana/osatoteuttajana/osallistujana:

27.11.2024

Kuka kumma hinnoittelee viljasi? Max Shulman. MTK:n vilja-asiamies

Hinnan määräytyminen, hintojen kiinnittäminen ja kansainvälinen viljakauppa.

Rypsin mahdollisuudet 2025: Veli-Matti Reunasalo. Nordig Soya.

Rypsillä olisi nyt kysyntää. Saadaan helpotusta ylituotantotilanteessa oleviin viljamarkkinoihin. Ratkaistaan rahtiin liittyvä ongelma.

Agri-Food future tapahtuma 27 – 28.11.2024

Alapuolella hankkeen, sen toteuttajien ja sekä rahoittajien logot