Hankkeen toiminta-aika: 01.04.2024 – 31.03.2027
Hankkeen kuvaus lyhyesti: Hanke jatkaa FarmGas-PS 1 ja FarmGas-PS 2 -hankkeiden pohjalta maatilamittakaavan biokaasutuotannon edistämistä luomalla edellytyksiä biokaasutuotannon lisääntymiselle maakunnassa.
Tavoitteet ja millaisiin ongelmiin hankkeella haetaan ratkaisua: Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa lypsylehmien ympärivuotisesta jaloittelusta, jotta se voidaan toteuttaa vastuullisesti eläinten hyvinvointi ja ympäristö huomioiden. Hankkeessa tutkitaan talvijaloittelun vaikutuksia lypsylehmien hyvinvointiin nykyaikaisissa pihattonavetoissa, olosuhteiden vaikutusta lypsylehmien ulkoilumotivaatioon, arvioidaan jaloittelulaidunnuksen aiheuttamaa ravinnekuormitusta ja ammoniakkipäästöjä sekä päivitetään jaloitteluun liittyvää ohjeistusta vastaamaan nykypäivän olosuhteita ja vaatimuksia.
Hankkeen konkreettisia toimenpiteitä:
Talvijaloittelun vaikutusta lypsylehmien hyvinvointiin tutkitaan kolmen kuukauden mittaisessa kokeessa Luke Maaningan tutkimuspihatossa. Kokeen aikana seurataan lehmien hyvinvointia ja käyttäytymistä. Lehmien sorkat tarkastetaan ja hoidetaan kokeen alussa ja sen päätyttyä. Lehmien puhtaus ja ihovauriot arvioidaan ja seurataan utareterveyttä ja lypsyaktiivisuutta. Makuu- ja seisomisaikoja sekä askelmääriä mitataan sensorilla.
Ympäristöseuranta toteutetaan yhden laidunkauden aikana Luke Maaningan tutkimuspihaton yhteydessä olevalla lohkolla jatkuvan laidunnuksen muodossa. Alueelta tehdään ravinnemäärityksiä ja arvioidaan niiden perusteella jaloittelulaitumesta aiheutuvaa vesitökuormitusta. Ammoniakkipäästöjen määrää arvioidaan sonta- ja virtsalaikkujen peittävyyden sekä laidunkauden sääolosuhteiden perusteella.
Kpedun navetassa toteutetaan ympärivuotinen koe, jossa seurataan lypsylehmien jaloittelumotivaatiota. Kokeessa selvitetään myös olosuhteiden vaikutusta lehmien jaloitteluaktiivisuuteen sekä lehmien välistä vaihtelua jaloitteluaktiivisuudessa.
Tehtävään uuteen oppaaseen kootaan olemassa oleva lainsäädäntö jaloittelutarhan rakentamisesta, sitä koskevat ympäristösäännökset, kirjallisuuden ja käytännön kokemusten sekä tutkimuksen kautta saadut hyvät jaloittelukäytännöt.
Kohderyhmä ja toimialue: Maatalousyrittäjät, neuvojat, eläinlääkärit, alan koulutus. Hankealueena koko Suomi.
Hankkeen toteuttajat:
Luonnonvarakeskus LUKE
Savonia-ammattikorkeakoulu
Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä (Kpedu)
Hankkeen rahoittaja: Maatilatalouden kehittämisrahasto, Makera
Yhteyshenkilöt:
Lilli Frondelius, projektipäällikkö, lilli.frondelius@luke.fi, Luonnonvarakeskus LUKE
Eeva-Kaisa Pulkka, eeva-kaisa.pulkka@savonia.fi, Savonia-ammattikorkeakoulu
Emma Erkkilä, emma.erkkila@kpedu.fi, Kpedu
Hankkeen tapahtumat, artikkelit ja tuotetut materiaalit löytyvät täältä.




